Integrale Bekkentherapie (IPT)

Integral Pelvic Therapy®

afgekort IPT®, oftewel integrale bekkentherapie

Het bekken

Heb je wel eens:

 • opgezien tegen een bezoek aan de gynaecoloog?
 • een onprettige seksuele ervaring gehad?
 • last van pijn of juist gevoelloosheid in je bekkengebied?
 • moeten vechten of vluchten of zo verlamd geweest van angst dat je bevroor?

Waarschijnlijk kun je meer dan één vraag met ja beantwoorden.

Het bekken is niet alleen het fysieke centrum; het bevindt zich in het midden van ons lijf en stabiliseert onze houding bij het zitten en voortbewegen. Het heeft dus een heel belangrijke functie. Tegelijkertijd is het bekken ons seksuele en spirituele centrum. Het is de fysieke plaats van onze creativiteit en inspiratie. Maar ook is het bekken een plek waar we veel ballast opslaan. Dit kan zich uiten in ongemakken, pijn en gevoelloosheid. Door je te ontdoen van deze ballast, ontstaat er ruimte en ontspanning in dit gebied en krijg je weer meer energie, kracht en vertrouwen.

Wat is Integral Pelvic Therapy®?

Integral Pelvic Therapy® (kortweg IPT®), oftewel integrale bekkentherapie is een behandelmethode waarbij gewerkt wordt in het bekkengebied om zowel puur fysieke als ook emotionele en mentale klachten en pijn te verhelpen of verzachten. Er wordt hierbij zowel uitwendig als inwendig gewerkt, afhankelijk van de hulpvraag en waar behoefte aan is.

Integral Pelvic Therapy® heeft als doel de balans in het bekken te herstellen, waarmee het zelfhelende vermogen van het lichaam weer wordt aangewakkerd. Het staat voor een integrale aanpak, en werkt daarom op verschillende lagen: fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch. Wat zich vastgezet heeft in jouw bekken en wat niet (meer) dient, ontspant en wordt losgelaten, zodat er letterlijk en figuurlijk meer ruimte komt.

Wanneer kan Integral Pelvic Therapy® helpen?

IPT kan je helpen bij:

 • Pijn tijdens seks
 • Gebrek aan seksueel verlangen
 • Onverklaarbare pijn in het bekkengebied
 • Onverklaarbare (onder)rugklachten of stuitpijn
 • Incontinentie of urineverlies
 • Pijnlijk of gevoelloos (litteken)weefsel na operaties, geboorte of keizersnede
 • Trauma in het bekkengebied door obstetrisch geweld, bevallingen, seksueel misbruik
 • Hevige menstruatiepijn
 • Verzakkingen van baarmoeder of blaas
 • Chronische ontstekingen van de vulva
 • Vruchtbaarheidsproblemen

Wat houdt een Integral Pelvic Therapy® sessie in?

Voordat we een sessie plannen, vindt er altijd eerst een uitgebreide intake plaats van een uur. Het intakeformulier wat hierbij het uitgangspunt is, heb je vooraf ingevuld en naar mij opgestuurd. We bespreken je persoonlijke en medische geschiedenis en gaan in op je hulpvraag. Op basis hiervan bepalen we of IPT (op dit moment) de juiste methode is of dat er eerst nog iets anders nodig is. Tussen de intake en een eerste sessie laat ik altijd minimaal 24 uur, zodat jij de tijd krijgt om te voelen of je het traject wilt starten.

We starten elke sessie met een moment van reflectie; we bespreken hoe het met je gaat, wat er is gebeurd sinds de vorige behandeling en of je een specifieke wens of verlangen hebt voor deze sessie.
Vervolgens mag je plaatsnemen op de behandeltafel. Je houdt hierbij je bovenkleding aan. Je ontbloot alleen je onderlijf. Sokken mag je ook aanhouden. Ik dek je toe met allemaal dekens en handdoeken, dus je blijft goed warm en ligt dus niet open en bloot op de tafel zoals bij de gynaecoloog. Tijdens een IPT behandeling gaat alles vanuit warmte, zachtheid, rust en wederzijds goedvinden.

Eerst zorg ik ervoor dat je ontspant en aanwezig bent in je lijf. Het is belangrijk dat je contact kan blijven maken met je lijf en met mij gedurende de hele behandeling. Daarvoor gebruik ik onder andere de adem en mijn stem. Zodra het voor jou goed voelt, neem ik ook plaats op de tafel. Afhankelijk van de hulpvraag en wat jouw lijf aangeeft werk ik alleen uitwendig of ook inwendig. Ik gebruik hierbij verschillende technieken als fascia massage en stretches, drukpunten, visualisaties en ontspanningsoefeningen. Ik nodig je uit en moedig je aan om te voelen wat gevoeld wil worden, los te laten wat niet meer dient en te delen wat nodig is.

Na ongeveer 45 minuten ronden we dit deel van de sessie af en krijg je de tijd en ruimte om na te voelen en wat je ervaren hebt te laten integreren.

We ronden af met een reflectie op wat je hebt ervaren.

Een sessie duurt 2 uur en vraagt veel van je (lijf). Drink de eerste 24 uur extra veel water en kruidenthee, doe de eerste 48 uur geen zware lichamelijke dingen en plan wat ruimte in je agenda zodat het proces de kans krijgt door te werken.

Heel belangrijk!
Ik werk altijd met Embodied Consent. Dit betekent letterlijk toestemming vanuit alle aspecten van het lichaam, dat wil zeggen dat jij een ja moet voelen in zowel je hoofd, je hart als je onderbuik. Dit houdt in dat jij gedurende de hele behandeling zelfbepalend bent in wat er wel of niet gedaan mag worden. Ik leg altijd uit wat de volgende handeling kan zijn en waarom. Vervolgens vraag ik of je wilt dat ik dat doe, zodat jij kunt kiezen of je iets wel of niet wilt. Ik geef je tijd om in je lichaam te voelen of en wanneer je er klaar voor bent, zodat jij de regie behoudt. Jouw lichaam is leidend. Dit zorgt voor een enorm gevoel van controle en veiligheid voor jou en maakt dat je niet over je grenzen gaat.

Alleen voor vrouwen! 

Comments are closed.